Με έμφαση στα θέματα
Κτηματολογίου και Κληρονομιών
Το γραφείο ιδρύθηκε
το έτος 1975
Δίκτυο συνεργατών
σε όλη την Ελλάδα

ΜονΠρωτΘεσσ 9944/2019 Σε περίπτωση συμπλήρωσης της νομής μετά την έναρξη λειτουργίας του κτηματολογικού γραφείου κρίσιμος χρόνος για την αιτούμενη διόρθωση είναι ο χρόνος άσκησης της αγωγής και όχι των πρώτων εγγραφών – Εφόσον έχει συμπληρωθεί η νομή στο πρόσωπο του δικαιοπάροχου του ενάγοντος αυτός έχει αποκτήσει την κυριότητα οπότε δεν έχουμε συνέχιση της νομής αλλά διαδοχή ( ειδική ή καθολική )

Η αγωγή ως διώκουσα τη διόρθωση διά δικαστικής αποφάσεως ανακριβούς κτηματολογικής εγγραφής, τυγχάνει απορριπτέα ως νόμω αβάσιμη, αφ’ ενός διότι μέχρι το χρόνο άσκησης της κρινόμενης αγωγής (2018), που είναι ο κρίσιμος χρόνος για την αιτούμενη διόρθωση με τίτλο κτήσης την έκτακτη χρησικτησία (και όχι ο χρόνος έναρξης ισχύος του κτηματολογίου – άρ. 6 παρ. 3 περ. στ’ ν. 2664/1998, που προστέθηκε με το άρθρο 37 παρ. 2 ν. 4315/2014) δεν είχε συμπληρωθεί στο πρόσωπο της ενάγουσας η απαιτούμενη εικοσαετής νομή στο ένδικο ακίνητο, που ξεκίνησε κατά την αγωγή το 2008 (2008-2018), αφ’ ετέρου διότι ούτε για συνυπολογισμό της νομής του δικαιοπαρόχου Σωτηρίου Δεληγιώργη μπορεί να γίνει λόγος όπως εσφαλμένα υπολαμβάνει και ισχυρίζεται η ενάγουσα, διότι προϋπόθεση του κατά το άρθρο 1051 ΑΚ συνυπολογισμού είναι ο δικαιοπάροχος να χρησιδέσποζε στο πράγμα επί χρόνο μικρότερο της 20ετίας, δηλαδή χωρίς ποτέ να γίνει κύριός του. Μόνο τότε θα χρησιδεσπόσει στη θέση του ο (ειδικός ή καθολικός) διάδοχός του, προκειμένου να συμπληρωθεί στο πρόσωπό του ο υπόλοιπος χρόνος της χρησικτησίας και να γίνει αυτός κύριος πρωτοτύπως. Αν όμως ο προκάτοχος συμπλήρωσε στο πρόσωπό του το χρόνο της χρησικτησίας, τότε γίνεται κύριος του πράγματος. Στην περίπτωση αυτή, φυσικά, δεν υφίσταται και ζήτημα να προσμετρήσει ο διάδοχός του το χρόνο της νομής του χρησιδεσπόσαντος, αφού ο τελευταίος έγινε κύριος, οπότε η ΑΚ 1051 είναι εξ ορισμού ανεφάρμοστη.

ΜονΠρωτΘεσσ 9944/2019 Σε περίπτωση συμπλήρωσης της νομής μετά την έναρξη λειτουργίας του κτηματολογικού γραφείου κρίσιμος χρόνος για την αιτούμενη διόρθωση είναι ο χρόνος άσκησης της αγωγής και όχι των πρώτων εγγραφών – Εφόσον έχει συμπληρωθεί η νομή στο πρόσωπο του δικαιοπάροχου του ενάγοντος αυτός έχει αποκτήσει την κυριότητα οπότε δεν έχουμε συνέχιση της νομής αλλά διαδοχή ( ειδική ή καθολική )

Συνεπώς, ως κύριος του πράγματος, δικαιούται μόνο να μεταβιβάσει το αντικείμενο της κυριότητάς του, με ειδική ή καθολική διαδοχή, περίπτωση που, όμως δεν επικαλείται εδώ η ενάγουσα, δηλαδή δεν στηρίζει την επικαλούμενη κυριότητά της σε κληρονομική διαδοχή του συζύγου της (παράγωγος τρόπος), αλλά μόνο σε έκτακτη χρησικτησία, αφού ρητά και σαφώς διώκει τη διόρθωση της ανακριβούς πρώτης κτηματολογικής εγγραφής ώστε να φέρεται η ίδια ως κυρία με πρωτότυπο τρόπο και δη με τίτλο κτήσης την έκτακτη χρησικτησία και μόνο (ΕφΝαυπλ 555/1995 Δνη 1996,371, Βαθρακοκοίλη, ΕρμΑΚ, άρ. 1051, αρ. 21 Απ.Γεωργιάδης, ΕμπρΔ, ς 44 Νο 63, Ιδίου, Εγχειρίδιο ΕμπρΔ, T. Γ’ (1983), ς 42 ΙΙΙ 5, σελ. 297/8, Ιδίου σε ΑΚ Γεωργιάδη/Σταθοπούλου, άρθρο 1051, αρ. 1., βλ. και Μπαλή, ΕμπρΔ, & 71).

Βλ. πλήρες κείμενο της απόφασης  ΕΔΩ

5η  Εκδοση

Πρόσφατα άρθρα

πράξη εφαρμογής
Αποδεκτή απόκλιση εμβαδού ακινήτου στο κτηματολόγιο- Ποιο είναι το όριο και ποιες είναι οι συνέπειες αν υπερβαίνει το όριο αυτό
17 Μαΐου, 2023
lex
Κτήση κυριότητας με χρησικτησία κατά του Δημοσίου σε ανταλλάξιμο ακίνητο εντός σχεδίου με την άσκηση πράξεων νομής για χρονικό διάστημα που υπερβαίνει τα 10 έτη ( με νόμιμο τίτλο) ή τα 30 έτη ( χωρίς τίτλο) που έχουν συμπληρωθεί την 19-3-2003   
12 Μαΐου, 2023
Πότε η αγοραπωλησία ακινήτων θεωρείται «επιχειρηματική συναλλαγή» και φορολογείται
9 Μαΐου, 2023
lex
Η φορολογία της χρησικτησίας επί αποφάσεων διόρθωσης ανακριβών κτηματολογικών εγγραφών
15 Απριλίου, 2023
Η ανάληψη χρημάτων από κοινό λογαριασμό δεν συνιστά υπεξαίρεση. Η εσωτερική σχέση μεταξύ των συνδικαιούχων καθορίζει και το μεταξύ τους δικαίωμα αναγωγής. Συνδικαιούχος ο οποίος ανέλαβε ολόκληρο ή μέρος του υπολοίπου της κατάθεσης μεγαλύτερο της αναλογίας που του αντιστοιχούσε, μπορεί να εναχθεί για την καταβολή κάθε ποσού που έλαβε πέραν της αναλογούσας σε αυτόν μερίδας με βάση την εσωτερική σχέση
6 Απριλίου, 2023