Ως κληρονομιά θεωρούμε το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων τα οποία εγκαταλείπει ένα φυσικό πρόσωπο όταν πεθάνει και τα οποία περιέρχονται στους κληρονόμους του . Ως περιουσιακά στοιχεία θεωρούμε όχι μόνο τα ακίνητα αλλά όλα τα αντικείμενα, κινητά πράγματα ή έγγραφα που αντιπροσωπεύουν οικονομική αξία καθώς και τα χρέη που βαρύνουν το πρόσωπο του διαθέτη κατά το χρόνο του θανάτου του .
Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι κληρονόμοι ότι κληρονομούν όχι μόνο το ενεργητικό της κληρονομίας αλλά και το παθητικό αυτής και ότι ευθύνονται και με την προσωπική του περιουσία για τα χρέη της κληρονομίας για να αποφασίσουν αν θα αποδεχτούν την κληρονομία ή θα προβούν σε αποποίηση αυτής ή θα αποδεχτούν επ’ ωφελεία απογραφής οπότε θα ευθύνονται μέχρι του ενεργητικού της κληρονομίας . Για να διαπιστώσει ο κληρονόμος άν υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία ή δάνεια πρός τράπεζες θα πρέπει να απευθυνθεί με αίτηση πρός κάθε τράπεζα ή για μετοχές πρός το Χρηματιστήριο Αθηνών
Η κληρονομιά επάγεται στους κληρονόμους είτε με τη σύνταξη διαθήκης με την οποία ο διαθέτης ορίζει ποιοι θα είναι οι κληρονόμοι του ( ή και ποιοι ΔΕΝ θα είναι ) και τι ακριβώς παρέχει στον καθένα είτε εφόσον δεν έχει συντάξει διαθήκη η κληρονομία επάγεται κατά τις διατάξεις περί της εξ αδιαθέτου διαδοχής οπότε ρυθμίζονται από το νόμο κατά κληρονομικές τάξεις ποιοι είναι οι κληρονόμοι και ποιο είναι το κληρονομικό δικαίωμα εκάστου. Για την ύπαρξη και την έκταση του κληρονομικού δικαιώματος ο κληρονόμος μπορεί ν ζητήσει την έκδοση πιστοποιητικό κληρονομικού δικαιώματος ( κληρονομητήριο ) .
Αν δεν βρεθεί κανένα φυσικό πρόσωπο ως κληρονόμος τότε καλείται στην κληρονομία το Δημόσιο.