Ένα γνωστό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κληρονόμοι του ιδιοκτήτη ο οποίος είχε τίτλο κτήσης μεταγραμμένο στο Υποθηκοφυλακείο αλλά δεν δήλωσε εν ζωή το ακίνητο με αποτέλεσμα να εμφανίζεται ως ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ, είναι αν πρέπει για να γίνει δεκτή η αίτηση διόρθωσης ως προδήλου θα πρέπει να προβούν προηγουμένως στη σύνταξη πράξης αποδοχής κληρονομιάς ή όχι. Και αυτό γιατί όπως δέχονται τα δικαστήρια αν ο δικαιούχος απεβίωσε πριν από την έναρξη λειτουργίας του κτηματολογικού γραφείου τότε δικαιούχοι είναι οι κληρονόμοι του και για να νομιμοποιηθούν στην υποβολή αίτησης διόρθωσης της ανακριβούς εγγραφής θα πρέπει προηγουμένως να προβούν σε πράξη δήλωσης αποδοχής κληρονομιάς.

Το κτηματολόγιο με την εγκύκλιο ΔΝΕΛΚ 0202/2608060/18.02.2026 διευκρινίζει ότι για την υποβολή της αίτησης διόρθωσης προδήλου σφάλματος που υποβάλλεται σύμφωνα με το άρθρο 18 του Ν. 2664/1998 δεν απαιτείται η σύνταξη δήλωσης αποδοχής κληρονομιάς και συνεπώς οι κληρονόμοι του αποβιώσαντος πριν από τις πρώτες εγγραφές δικαιούχου «..δύνανται να υποβάλουν ακώλυτα το αίτημα διόρθωσης, απευθυνόμενοι στον Προϊστάμενο του οικείου Κτηματολογικού Γραφείου ή Υποκαταστήματος, υπέρ του κληρονομούμενου που διαθέτει έγγραφο τίτλο κτήσης και έχει μεταγραφεί στα βιβλία του υποθηκοφυλακείου σε χρόνο πριν την έναρξη λειτουργίας του Κτηματολογίου» δεδομένου ότι στη διάταξη του άρθρου 18 δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη και συνεπώς «…Η τυχόν διαχείριση των περιπτώσεων αυτών με παραπομπή σε ανάλογη εφαρμογή τάσης της νομολογίας για την αξιολόγηση του χρόνου του θανάτου προσώπου για το οποίο ζητείται η διόρθωση, σε σχέση με το χρόνο των αρχικών εγγραφών, είναι αδόκιμη και μη προσήκουσα»
Να διευκρινιστεί βέβαια ότι τα παραπάνω ισχύουν μόνο στις περιπτώσεις διόρθωσης ανακριβών εγγραφών με τη διαδικασία των πρόδηλων σφαλμάτων του άρθρου 18 και όχι με δικαστική απόφαση και τη διαδικασία του άρθρου 6 παρ. 3 του Ν. 2664/1998 για την οποία όταν ο θάνατος του δικαιούχου συνέβη πριν από την έναρξη λειτουργίας του κτηματολογικού γραφείου απαιτείται η σύνταξη και καταχώριση μαζί με την αίτηση διόρθωσης του άρθρου 6 παρ. 3 και η σύνταξη και καταχώριση της αποδοχής κληρονομιάς σύμφωνα με το άρθρο 7α του Ν. 2664/1998.











