Με έμφαση στα θέματα
Κτηματολογίου και Κληρονομιών
Το γραφείο ιδρύθηκε
το έτος 1975
Δίκτυο συνεργατών
σε όλη την Ελλάδα

ΜονΠρωτΚαστ 26/2020 Το εμβαδόν του ακινήτου δεν αποτελεί από μόνο του προσδιοριστικό στοιχείο της νομικής ταυτότητας του ακινήτου καθώς κρίσιμο στοιχείο είναι τα νομικά όρια του ακινήτου.

Η παραπάνω απόφαση δέχεται ότι « αναφορικά με το εμβαδόν του επίμαχου εδαφικού τμήματος, πρέπει να σημειωθεί ότι το εμβαδόν δεν αποτελεί από μόνο του προσδιοριστικό στοιχείο της νομικής ταυτότητας ενός ακινήτου, καθώς, κρίσιμο στοιχείο δεν είναι το ακριβές μέγεθος του εμβαδού, αλλά τα νομικά όρια του ακινήτου, που προσδιορίζονται με βάση τον οικείο τίτλο κυριότητας.

ΜονΠρωτΚαστ 26/2020 Το εμβαδόν του ακινήτου δεν αποτελεί από μόνο του προσδιοριστικό στοιχείο της νομικής ταυτότητας του ακινήτου καθώς κρίσιμο στοιχείο είναι τα νομικά όρια του ακινήτου.

Εφόσον δε, τα νομικά όρια του ακινήτου, ήτοι, θέση, πλευρές, όμορα ακίνητα, όπως προκύπτουν από τον τίτλο, είναι σταθερά, στον κύριο του ακινήτου ανήκει ολόκληρο το εμβαδόν που περικλείεται από τα νομικά όρια του εν λόγω ακινήτου, σε οποιοδήποτε (μικρότερο ή μεγαλύτερο) μέγεθος κι αν προσδιορίζεται αυτό με την εκάστοτε λέξη της τεχνολογίας (βλ. σχετ. Το Δίκαιο του Κτηματολογίου – Παρατηρήσεις στο Σχέδιο Νόμου 3481/2006, Θεσσαλονίκη, 2006, σελ. 71). Προς την κρίση αυτή, άλλωστε, συνηγορεί και το πνεύμα του Ν. 2664/1998 και ειδικότερα της διατάξεως του α’ εδαφίου του άρθρου 13α, που προστέθηκε με το Ν. 3481/2006, σύμφωνα με την οποία «το εμβαδόν του ακινήτου και μόνο δεν αποτελεί προσδιοριστικό στοιχείο της ταυτότητας του ακινήτου».

Το πλήρες κείμενο της απόφασης ΕΔΩ

 

5η  Εκδοση

ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ

Πρόσφατα άρθρα

Σε ποιόν ανήκουν τα γεωτεμάχια τα οποία στην κτηματογράφηση είναι χαρακτηρισμένα ως «ΓΕΩΡΓΙΚΟΣ ΣΑΑΚ» ή «ΣΑΑΚ»
17 Απριλίου, 2026
Κατεχόμενα ακίνητα του Δημοσίου-Πότε και πού δεν προβάλλει δικαιώματα κυριότητας το Δημόσιο στις κτηματολογικές αγωγές
10 Απριλίου, 2026
Πώς διορθώνεται με πρόδηλο ο «ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ» από τους κληρονόμους του ιδιοκτήτη
7 Μαρτίου, 2026
Κτηματολογική διαμεσολάβηση σε υποθέσεις με εναγόμενους Ο.Τ.Α. ή νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και το δημόσιο
21 Οκτωβρίου, 2025
ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΜΟΥ ΣΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
7 Οκτωβρίου, 2025