Με έμφαση στα θέματα
Κτηματολογίου και Κληρονομιών
Το γραφείο ιδρύθηκε
το έτος 1975
Δίκτυο συνεργατών
σε όλη την Ελλάδα

Το κτηματολόγιο στο σπίτι σας ?

Κτηματολόγιο Ισπανία: Το Ηλεκτρονικό Κτηματολογικό Γραφείο της Ισπανίας ( Sede Electrónica del Catastro) είναι μια τράπεζα δεδομένων που περιλαμβάνει τεχνικές , νομικές και οικονομικές πληροφορίες για τα 75 εκατομμύρια ακίνητα.

Η Ισπανική Γενική Διεύθυνση Κτηματολογίου (SGDC) έχει εργαστεί για πάνω από 20 χρόνια για να δημιουργηθεί ένα πλήρες, διαλειτουργικό και ομοιογενές ψηφιακό μοντέλο δεδομένων για το σύνολο της επικράτειας.Για την αποστολή αυτή η SGDC δημιούργησε ένα εικονικό γραφείο (Virtual Office ) που παρέχει σε όλους τους πολίτες, χωρίς εξαίρεση, πρόσβαση σε κτηματολογικά δεδομένα μέσω του διαδικτύου ή μέσω του 3000 Κέντρων Κτηματολογικών Πληροφοριών, αποφεύγοντας το ψηφιακό χάσμα. Οι πολίτες έχουν ανοιχτή, ελεύθερη-χωρίς χρέωση- πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα (εκτός από αυτά που υπόκεινται στη νομοθεσία περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων) όπως επίσης και οι διοικητικές μονάδες και άλλοι δημόσιοι φορείς, μετά την εγγραφή τους (registration) , μπορούν να έχουν πρόσβαση σε όλα τα επίπεδα των στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των προστατευμένων δεδομένων, αλλά αποκλειστικά για την εκπλήρωση των δικών τους αρμοδιοτήτων. Οι ιδιοκτήτες, που αναγνωρίζονται μέσω μιας ψηφιακής υπογραφής, μπορούν επίσης να έχουν πρόσβαση στα δικά τους προστατευμένα δεδομένα. Οι διαδικτυακές υπηρεσίες έχουν περιγραφεί ως μια τεράστια επιτυχία με πάνω από 8 εκατομμύρια επισκέψεις σε αυτό κάθε μέρα και περισσότερα από 4.735.000 πιστοποιητικά που εκδόθηκαν το 2010. Αλλά οι χρήστες απαιτούν περισσότερες πληροφορίες. Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και οι πολίτες θέλουν να έχουν τη δυνατότητα να επεξεργάζονται όλες τις πληροφορίες κτηματολογίου να τίς επαναχρησιμοποιούν και να παρέχουν πολλές άλλες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας.

Το κτηματολόγιο στο σπίτι σας ?

Μετά την έγκριση του νέου ισπανικού νόμου για μια βιώσιμη οικονομία, κάθε πολίτης μπορεί να πάρει δωρεάν πληροφορίες σε επεξεργάσιμη μορφή , μέσω της «άδειας για τη λήψη και τη χρήση των πληροφοριών» που παρέχονται από τη Γενική Διεύθυνση Κτηματολογίου (Ισπανικό Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών). Με αυτή την καινοτόμο υπηρεσία ικανοποιείται η ζήτηση των πολιτών και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας τους, την ευθύνη που προέρχεται από λάθος ή παρωχημένα δεδομένα ή τις υπηρεσίες . Οι υπεύθυνοι είναι πεπεισμένοι ότι αυτό το επιπλέον βήμα θα δώσει ώθηση στην ισπανική οικονομία με την ανάπτυξη υπηρεσιών που βασίζονται στη γνώση και την καινοτομία και θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη όμοιων εφαρμογών στα ευρωπαϊκά δεδομένα , αποτελώντας έτσι ένα παράδειγμα για άλλους φορείς κτηματολογίου.

Τι ισχύει στη Ελλάδα ;

Με τη διάταξη του άρθρου 21 παρ. 2 του Ν. 2664/1998 προβλέπεται οτι ” Με κοινή απόφαση των Υπουργών Δικαιοσύνης, Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ορίζονται ο τρόπος και οι όροι άσκησης του κατά την προηγούμενη παράγραφο δικαιώματος πρόσβασης στα κτηματολογικά στοιχεία, καθώς και τα πρόσωπα που έχουν δικαίωμα να προβαίνουν στην επί τόπου έρευνα των κτηματολογικών στοιχείων στα Κτηματολογικά Γραφεία και στην έναντι χρηματικού ανταλλάγματος ηλεκτρονική σύνδεση. Με την ίδια απόφαση ρυθμίζονται θέματα που αφορούν στη δημοσιότητα των κτηματολογικών στοιχείων και σε κάθε άλλο θέμα τεχνικού και λεπτομερειακού χαρακτήρα”.

Τί δεδομένα έχουμε ;

Το νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει.

Τα δεδομένα  (data) της κτηματογράφησης υπάρχουν σε ψηφιακή μορφή , άλλωστε τα λειτουργούντα κτηματολογικά γραφεία έχουν πρόσβαση σε αυτά σε περιβάλλον ΙΝΤΕΡΝΕΤ

Τι χρειάζεται; Μία υπουργική απόφαση . Μία ρημάδα απόφαση !!. Μία απόφαση που θα διευκολύνει τους πολίτες , τους δικηγόρους , τους συμβολαιογράφους , τις τράπεζες , τους μεσίττες , τους φορείς του Δημοσίου , τους επαγγελματίες τω ακινήτων. Μία απόφαση που αποτελεί πραγματική μεταρρύθμιση και θα φέρει έσοδα που θα χρηματοδοτήσουν την ολοκλήρωση του κτηματολογίου. Τόσο δύσκολο είναι ; Α, ξέχασα , χρειάζεται και  η “πολιτική βούληση” .

Και οι σύλλογοι τι κάνουν ; Κυνηγάνε ακόμη τους ανεμόμυλους του ΕΦΚΑ ;

5η  Εκδοση

Πρόσφατα άρθρα

Εξαίρεση από το χαρακτήρα ως δασικής έκτασης της αναγκαίας επιφάνειας για την οποία έχει εκδοθεί νόμιμα οικοδομική άδεια πριν από το Ν. 4030/2011 η οποία δεν έχει ανακληθεί ή ακυρωθεί . Ποια δικαιολογητικά απαιτούνται
27 Ιανουαρίου, 2024
Νέα παράταση για τις διορθώσεις στις αρχικές εγγραφές μέχρι 30-11-2024 . Ποιες περιοχές «κλείνουν» 30-11-2024 ! Ποιες οι συνέπειες αν δεν διορθωθούν τα λάθη?
23 Δεκεμβρίου, 2023
Δεύτερη ευκαιρία για διορθώσεις μέχρι 30.11.2024 σε 36 περιοχές που είχαν κλείσει οριστικά από το 2018
15 Δεκεμβρίου, 2023
Τέθηκε σε διαβούλευση το νομοσχέδιο με τις νέες ρυθμίσεις για το κτηματολόγιο – Τι προβλέπει για τις διορθώσεις των ανακριβών εγγραφών και τα άγνωστου ιδιοκτήτη
18 Νοεμβρίου, 2023
ΑΠ 1553/2009 – Νόμιμη η επέκταση του δικαιώματος ανέγερσης σε ύψος ( αέρας) ακόμη και σε αυθαίρετο κτίσμα που έχει νομιμοποιηθεί
21 Οκτωβρίου, 2023