Νομικό πλαίσιο για κτηματολογικά γραφεία σε εθνική κλίμακα με βάση το επιχειρηματικό σχέδιο, την εμπειρία και την πρόσφατη τεχνική βοήθεια και συμβουλές.
Με το άρθρο 3 του Ν. 4336/2015 ( γνωστό και ως Μνημόνιο 3 ) η ελληνική κυβέρνηση ανέλαβε την υποχρέωση να κάνει κάποια πράγματα ώστε να είναι δυνατή η λειτουργία ενός τόσο σημαντικού θεσμού όπως είναι το κτηματολόγιο το 2020 και συγκεκριμένα νομοθετήθηκε οτι «Έως τον Φεβρουάριο του 2016 οι αρχές θα εγκρίνουν το νομικό πλαίσιο για κτηματολογικά γραφεία σε εθνική κλίμακα με βάση το επιχειρηματικό σχέδιο, την εμπειρία των δύο πιλοτικών γραφείων και την πρόσφατη τεχνική βοήθεια και συμβουλές και θα διασφαλίσει την επαρκή οικονομική ανεξαρτησία και διοικητική ικανότητα της υπηρεσίας κτηματολογίου (βασικό παραδοτέο).» Περιττό να τονίσουμε πόσο σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη ( για την οποία όλοι παραδέχονται οτι είναι ο μόνος δρόμος για να ξεφύγουμε απο τα μνημόνια) είναι η λειτουργία του κτηματολογίου και οι χρήσεις γής που παρέχουν ασφάλεια δικαίου στους υποψήφιους επενδυτές. Ο Φεβρουάριος πέρασε – όπως θα περάσει και ο Μάρτιος – και η Ελληνική πολιτεία δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα – ούτε κάν σε επίπεδο σχεδίου – για τίς υποχρεώσεις που ανέλαβε παρά το ότι αυτή η ενέργεια ούτε δημοσιονομικό κόστος έχει, ούτε απαιτεί διαπραγμάτευση, σκληρή ή όχι δεν έχει σημασία.
Κάποια πράγματα για να τα κάνεις δεν χρειάζεται ούτε να τα διαπραγματευτείς, ούτε αφήνεις το χρόνο να κυλά σε βάρος σου, ούτε κοστίζουν. ΑΠΛΑ ΤΑ ΚΑΝΕΙΣ. Έτσι λειτουργούν τα σύγχρονα δυτικοευρωπαϊκά κράτη . Διαφορετικά διολισθαίνουν πρός την ανατολή . Ίσως για να αισθάνονται άνετα και οι νέοι της κάτοικοι .