Με έμφαση στα θέματα
Κτηματολογίου και Κληρονομιών
Το γραφείο ιδρύθηκε
το έτος 1975
Δίκτυο συνεργατών
σε όλη την Ελλάδα

Πληρεξούσια που έχουν συνταχθεί στην αλλοδαπή, σύμφωνα με τον τύπο και το δίκαιο της πολιτείας στην οποία καταρτίστηκε, γίνονται δεκτά στην Ελλάδα εφόσον φέρουν θεώρηση για τις χώρες που έχουν προσχωρήσει στη σύμβαση της Χάγης ( Apostille) , άλλως τη θεώρηση του Έλληνα Προξένου

Πολλά ερωτήματα δημιουργούνται από την άρνηση ορισμένων διοικητικών ή δικαστικών αρχών ή συμβολαιογράφων σχετικά με τα πληρεξούσια που έχουν συνταχθεί στην αλλοδαπή και  με τα οποία επιχειρούνται διάφορες πράξεις στην Ελλάδα Έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο να μη γίνονται δεκτά πληρεξούσια επειδή δεν φέρουν την σφραγίδα του ελληνικού κράτους ή δεν έχουν συνταχθεί στο ελληνικό προξενείο.

Πληρεξούσια που έχουν συνταχθεί στην αλλοδαπή, σύμφωνα με τον τύπο και το δίκαιο της πολιτείας στην οποία καταρτίστηκε, γίνονται δεκτά στην Ελλάδα εφόσον φέρουν θεώρηση για τις χώρες που έχουν προσχωρήσει στη σύμβαση της Χάγης ( Apostille) , άλλως τη θεώρηση του Έλληνα Προξένου

Όπως είναι γνωστό τα πληρεξούσια που καταρτίζονται στην αλλοδαπή και γίνονται δεκτά στην Ελλάδα ανήκουν σε δύο κατηγορίες:

  • Η πρώτη κατηγορία αφορά τα πληρεξούσια που συντάσσονται στην ελληνική γλώσσα από τον Έλληνα Πρόξενο που είναι εγκατεστημένος στην ξένη χώρα και ασκεί καθήκοντα συμβολαιογράφου. Αν ο εντολέας είναι αλλοδαπός και δεν γνωρίζει την ελληνική γραφή και ανάγνωση απαιτείται η παρουσία επίσημου διερμηνέα που είναι διαπιστευμένος στο προξενείο. Ο διερμηνέας μεταφράζει το έγγραφο του πληρεξουσίου προφορικά και συνυπογράφει το πληρεξούσιο. Τα πληρεξούσια αυτά γίνονται δεκτά στην Ελλάδα χωρίς καμία άλλη διατύπωση
  • Η δεύτερη κατηγορία αφορά πληρεξούσια τα οποία συντάσσονται από τοπικό συμβολαιογράφο κατά το δίκαιο, στη γλώσσα και τον τύπο που ορίζεται στη χώρα κατάρτισης της πράξης. Τα πληρεξούσια αυτά γίνονται επίσης δεκτά στην Ελλάδα εφόσον α) φέρουν την επισημείωση που προβλέπεται από τη σύμβαση της Χάγης ( Apostille) ή σε περίπτωση που η χώρα που καταρτίστηκε το πληρεξούσιο δεν έχει προσχωρήσει στη σύμβαση της Χάγης θεώρηση του πληρεξουσίου από τον Έλληνα Πρόξενο και β) έχουν νόμιμα μεταφραστεί στην ελληνική γλώσσα από την μεταφραστική υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών ή από έλληνα δικηγόρο που κατέχει την γλώσσα σύνταξης του πληρεξουσίου .
  • Πιστοποιητικά που εκδίδονται στις χώρες που έχουν προσχωρήσει στη Σύμβαση της Χάγης, φέρουν την επισημείωση της Σύμβασης της Χάγης (APOSTILLE) από την αρμόδια αλλοδαπή αρχή επί του πρωτοτύπου ξενόγλωσσου εγγράφου και όχι σε μεταφράσεις αυτών.
  • Πιστοποιητικά που εκδίδονται στις χώρες που έχουν μεν προσχωρήσει στη Σύμβαση της Χάγης αλλά η χώρα μας έχει εγείρει αντιρρήσεις για την προσχώρησή φέρουν επικύρωση των Ελληνικών προξενικών αρχών στην αλλοδαπή, ως προς το γνήσιο της υπογραφής του αλλοδαπού οργάνου. Η επικύρωση γίνεται στο  πρωτότυπο και όχι σε φωτοτυπία.
  • Πιστοποιητικά που εκδίδονται στις χώρες που δεν έχουν προσχωρήσει στη Σύμβαση της Χάγης, φέρουν επικύρωση των Ελληνικών προξενικών αρχών στην αλλοδαπή ή του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, ως προς το γνήσιο της υπογραφής του αλλοδαπού οργάνου. Η επικύρωση και σε αυτή την περίπτωση γίνεται στο πρωτότυπο και όχι σε φωτοτυπία.
  • Σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2016/1191 τα πρωτότυπα δημόσια έγγραφα που εκδίδονται από τις αρχές Κρατών – Μελών με ημερομηνία έκδοσης 16/02/2019 και εφεξής δεν χρήζουν περαιτέρω επικύρωσης και παρόμοιας διατύπωσης.
  • Σύμφωνα με τον Ν. 4231/2014 δεν χρειάζονται περαιτέρω επικυρώσεις τα  πιστοποιητικά γέννησης, γάμου ή θανάτου για τη Τουρκία. Οι πράξεις και τα έγγραφα αυτά θα γίνουν αποδεκτά χωρίς επικύρωση ή ισοδύναμη διατύπωση, με την προϋπόθεση ότι θα φέρουν ημερομηνία και υπογραφή ή σφραγίδα της αρμόδιας εκδούσας αρχής του κράτους που τα χορήγησε .
  • Για την ΚΥΠΡΟ όσον αφορά τη χώρα μας, είναι ελεύθερα περαιτέρω επικύρωσης: α. τα δημόσια έγγραφά της και β. τα ιδιωτικά επικυρωθέντα από τις Δημόσιες Αρχές της Κύπρου.

Βλ. σχετικά την Αρ. Πρωτ.ΔΙΣΚΠΟ /Φ.18/25014(ΠΕ)/11.2.2013  εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών ως και την Α. Π.: 10092 ΕΞ 2022/ 16.03.2022 εγκύκλιο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης 

5η  Εκδοση

Πρόσφατα άρθρα

Τα ανταλλάξιμα της Καλαμαριάς , οι Σέρρες και στο τέλος Πιερρακάκης …..Η βροχή των αγωγών του Δημοσίου κατά των ιδιοκτητών στην Καλαμαριά ζητά πολιτική λύση
13 Νοεμβρίου, 2024
Η Χρησικτησία σε διαμερίσματα με προσύμφωνο: Ένα πρόβλημα που δεν αφορά την Αττική και ζητά τη λύση του
7 Νοεμβρίου, 2024
Ανεκτέλεστα προσύμφωνα : Πώς δίνεται η λάθος απάντηση στο σωστό ερώτημα
7 Νοεμβρίου, 2024
Δημοσιεύτηκε ο Ν. 5024/2023 για την εξαγορά των κατεχομένων ακινήτων του Δημοσίου – Τι προβλέπει για τις εκκρεμείς αγωγές και τα ανταλλάξιμα ακίνητα.
2 Νοεμβρίου, 2024
lex
Η απόφαση ΠολΠρωτΘεσ 13316/2024 για τα ανταλλάξιμα οικόπεδα – Καταργούνται οι αγωγές που έχει ασκήσει το Δημόσιο κατά των αναγραφόμενων στα κτηματολογικά φύλλα δικαιούχων διεκδικώντας ανταλλάξιμα οικόπεδα
26 Οκτωβρίου, 2024