Με έμφαση στα θέματα
Κτηματολογίου και Κληρονομιών
Το γραφείο ιδρύθηκε
το έτος 1975
Δίκτυο συνεργατών
σε όλη την Ελλάδα

Οι κληρονομικές τάξεις: Ποιοί καλούνται στην κληρονομιά και με τι ποσοστά όταν δεν υπάρχει διαθήκη

Όταν δεν έχει συνταχθεί διαθήκη απο τον κληρονομούμενο χωρεί η λεγόμενη “εξ αδιαθέτου” διαδοχή και καλούνται οι κληρονόμοι κατά τη σειρά που ορίζει ο νόμος , εν προκειμένω τα άρθρα 1813 και επόμενα του Αστικού Κώδικα . Οι κληρονόμοι καλούνται κατά τάξεις οι οποίες ονομάζονται κληρονομικές τάξεις . Σε όλους τους κληρονόμους ισχύει η αρχή της προτεραιότητας και συνεπώς η ύπαρξη κληρονόμων της πλησιέστερης τάξης αποκλείει τους απώτερους κληρονόμους της ίδιας ρίζας π.χ. άν υπάρχουν παιδιά δεν κληρονομούν οι γονείς , άν υπάρχει αδελφός δεν κληρονομούν τα παιδιά του κ.ο.κ. .

Οι κληρονομικές τάξεις: Ποιοί καλούνται στην κληρονομιά και με τι ποσοστά όταν δεν υπάρχει διαθήκη

Στήν πρώτη τάξη καλούνται οι κατιόντες του κληρονομουμένου ( παιδιά , εγγόνια , δισέγγονα κοκ απεριόριστα ) . Σε αυτή την τάξη των κληρονόμων ο επιζών σύζυγος κληρονομεί το 25% και στους λοιπούς  κατιόντες επιμερίζεται το 75% . Η κληρονομιά επιμερίζεται κατά ρίζες και συνεπώς άν έχει προαποβιώσει κάποιο τέκνο π.χ. το ΤΕΚΝΟ 1 τότε καλούνται στην κληρονομιά οι κατιόντες αυτού που συνδέονται με τον κληρονομούμενο και το ποσοστό της κληρονομικής του μερίδας επιμερίζεται μεταξύ τους

Οι κληρονομικές τάξεις: Ποιοί καλούνται στην κληρονομιά και με τι ποσοστά όταν δεν υπάρχει διαθήκη

Στη δεύτερη τάξη καλούνται μαζί οι γονείς του κληρονομουμένου , οι αδελφοί καθώς και τα τέκνα και οι έγγονοι αδελφών που έχουν  πεθάνει πριν απ’ αυτόν. Ο επιζών σύζυγος κληρονομεί το 50%  και στους λοιπούς  συγγενείς επιμερίζεται το 50%

Στην τρίτη τάξη καλούνται οι παππούδες και οι γιαγιάδες του κληρονομουμένου και από τους κατιόντες τους τα τέκνα και οι έγγονοι ( πρώτα ξαδέλφια) . Σε αυτή την τάξη των κληρονόμων ο επιζών σύζυγος κληρονομεί το 50%  και στους λοιπούς  συγγενείς επιμερίζεται το 50%

Στην τέταρτη τάξη καλούνται οι προπαππούδες και οι προγιαγιάδες του κληρονομουμένου. Σε αυτή την τάξη των κληρονόμων ο επιζών σύζυγος κληρονομεί το 50%  και στους λοιπούς  συγγενείς επιμερίζεται το 50%.

Στην πέμπτη τάξη καλείται ο επιζών σύζυγος στο σύνολο ( 100%) της κληρονομιάς εφόσον δεν υπάρχουν  συγγενείς απο τίς πρώτες τέσσερις τάξεις . Οπως αναφέρθηκε ο επιζών σύζυγος άν συντρέχει με κληρονόμους της 1ης τάξης κληρονομεί το 1/4 και με κληρονόμους των επόμενων τάξεων ( 2ης, 3ης και 4ης) στο 1/2 της κληρονομιάς

Εφόσον δεν υπάρχουν συγγενείς από τίς παραπάνω τάξεις στήν έκτη τάξη ( και τελευταία τάξη) καλείται το Ελληνικό Δημόσιο.

ΕΙΔΗ ΣΥΓΓΕΝΕΙΑΣ

          Οι συγγένειες διαχωρίζονται, σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα, σε συγγένειες εξ αίματος και συγγένειες εξ αγχιστείας, σε ευθείς και πλάγιες συγγενικές σχέσεις, καθώς και σε ανιούσες και κατιούσες.

  1. Συγγενείς εξ αίματος σε ευθεία γραμμή είναι μεταξύ τους τα πρόσωπα αν το ένα κατάγεται από το άλλο (συγγένεια μεταξύ ανιόντων και κατιόντων) (άρθρο 1463 Αστικού Κώδικα)
  2. Συγγενείς εξ αίματος σε πλάγια γραμμή είναι τα πρόσωπα που χωρίς να είναι συγγενείς σε ευθεία γραμμή, κατάγονται από τον ίδιο ανιόντα.
  3. Συγγένεια εξ αγχιστείας προκύπτει ύστερα από γάμο. Οι συγγενείς εξ αίματος του ενός από τους συζύγους είναι συγγενείς εξ αγχιστείας του άλλου στην ίδια γραμμή και στον ίδιο βαθμό(ΑΚ 1462, εδάφιο 1).. Η συγγένεια εξ αγχιστείας εξακολουθεί να υπάρχει και μετά την λύση ή την ακύρωση του γάμου, από τον οποίο δημιουργήθηκε. (άρθρο 1464 Αστικού Κώδικα)

 

ΒΑΘΜΟΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΑΣ

Ο βαθμός της συγγένειας ορίζεται από τον αριθμό των γεννήσεων που συνδέουν τα πρόσωπα. Για να δούμε το βαθμό συγγένειας μετράμε πόσες γεννήσεις μεσολαβούν ανάμεσα σε δύο άτομα π.χ. τα παιδιά με τους γονείς έχουν συγγένεια πρώτου βαθμού γιατί  μεσολαβεί μία γέννηση , τα αδέλφια έχουν συγγένεια δεύτερου βαθμού γιατί μεσολαβούν δύο γεννήσεις κ.ο.κ.

Έτσι, ένα άτομο έχει τους παρακάτω βαθμούς συγγένειας, με τους αντίστοιχους συγγενείς του.

  • Α’ βαθμού:
    • (κατιόντες – ανιόντες)γονείς, παιδιά
    • (εξ αγχιστείας)ο σύζυγος, η σύζυγος, πεθερός, πεθερά
  • Β’ βαθμού:
    • (κατιόντες – ανιόντες)παππούδες, γιαγιάδες, εγγόνια
    • (εξ αγχιστείας) γαμπρός, νύφη, κουνιάδος, κουνιάδα (γυναικάδελφοι)
    • (εκ πλαγίου)αδέρφια
  • Γ’ βαθμού:
    • (κατιόντες – ανιόντες)προ-παππούδες, προ-γιαγιάδες, δισέγγονα
    • (εκ πλαγίου) ανίψια, θείοι, θείες
  • Δ’ βαθμού:
    • (εκ πλαγίου) ξαδέρφια, θείοι και θείες των γονέων, προ-προ-παππούδες, προ-προ-γιαγιάδες, τρισέγγονα
  • Ε’ βαθμού:
    • (εκ πλαγίου) παιδί ξαδερφιών, ξαδέρφια των γονέων, θείοι και θείες των παππούδων, θείοι και θείες των γιαγιάδων
  • ΣΤ’ βαθμού:
    • (εκ πλαγίου) 2α ξαδέρφια, ξαδέρφια των παππούδων, ξαδέρφια των γιαγιάδων
  • Ζ’ βαθμού:
    • (εκ πλαγίου) παιδί 2ων ξαδερφιών, 2α ξαδέρφια των γονέων, ξαδέρφια των προ-παππούδων, ξαδέρφια των προ-γιαγιάδων

Βλέπε και το σχηματικό  ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΣΥΓΓΕΝΕΙΑΣ

5η  Εκδοση

Πρόσφατα άρθρα

Τα ανταλλάξιμα της Καλαμαριάς , οι Σέρρες και στο τέλος Πιερρακάκης …..Η βροχή των αγωγών του Δημοσίου κατά των ιδιοκτητών στην Καλαμαριά ζητά πολιτική λύση
13 Νοεμβρίου, 2024
Η Χρησικτησία σε διαμερίσματα με προσύμφωνο: Ένα πρόβλημα που δεν αφορά την Αττική και ζητά τη λύση του
7 Νοεμβρίου, 2024
Ανεκτέλεστα προσύμφωνα : Πώς δίνεται η λάθος απάντηση στο σωστό ερώτημα
7 Νοεμβρίου, 2024
Δημοσιεύτηκε ο Ν. 5024/2023 για την εξαγορά των κατεχομένων ακινήτων του Δημοσίου – Τι προβλέπει για τις εκκρεμείς αγωγές και τα ανταλλάξιμα ακίνητα.
2 Νοεμβρίου, 2024
lex
Η απόφαση ΠολΠρωτΘεσ 13316/2024 για τα ανταλλάξιμα οικόπεδα – Καταργούνται οι αγωγές που έχει ασκήσει το Δημόσιο κατά των αναγραφόμενων στα κτηματολογικά φύλλα δικαιούχων διεκδικώντας ανταλλάξιμα οικόπεδα
26 Οκτωβρίου, 2024