Παίρνω αφορμή από πρόσφατη ανάρτηση δικηγόρου Αθηνών που υποβάλλει το ερώτημα : «Επίκειται να υποβάλω αίτηση διόρθωσης προδήλου σφάλματος (άγνωστος σε οριζόντια) στο Κτηματολογικό Γραφείο Ζωγράφου. Γίνονται δεκτές ή απορρίπτονται σιωπηρώς;» για να λάβει την απάντηση «Το καλοκαίρι του 2020 μου είπαν ότι δεν απαντάνε στα πρόδηλα. Είχα ίδια περίπτωση» .
Αλήθεια;
Δεν απαντάμε στα πρόδηλα;
Τι είναι το κτηματολογικό γραφείο; Μαγαζί του πατέρα μας; Προσωπικό καπετανάτο;
Τι θα πεί δεν απαντάμε στα πρόδηλα;
Δεν εκτελούμε τη δημόσια υπηρεσία για την οποία μας πληρώνει ή που μας έχει εκχωρήσει το Κράτος;
Δεν ασχολούμαστε με τις αιτήσεις που είναι δωρεάν και δεν έχουν εισπρακτικό ενδιαφέρον;
Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε σε όλους ότι σύμφωνα με τις ρητές προβλέψεις των άρθρων 15 παρ 2 και 16 παρ. 2 του Ν. 2664/1998 ο Προϊστάμενος του Κτηματολογικού Γραφείου οφείλει εντός 5 εργασίμων ημερών να καταχωρήσει την πράξη και αν αρνείται την καταχώριση οφείλει να εκθέσει τους λόγους της άρνησής του και να τη γνωστοποιήσει «αμελλητί» στον αιτούντα;
Στην πράξη, όπως όλοι γνωρίζουμε , η συνηθέστερη απάντηση είναι η μη απάντηση , η οποία και θεωρείται ως σιωπηρή άρνηση. Η λογική του «δεν απαντάμε στα πρόδηλα» . Τι θα συνέβαινε , όμως, αν αντιστρέφονταν τα πράγματα και η μη απάντηση θεωρούνταν από το νόμο ως σιωπηρή αποδοχή της αίτησης; Ο Φορέας έχει ελέγξει ποτέ πόσεις αιτήσεις προδήλων έχουν κατατεθεί και σε πόσες από αυτές υπήρξε απάντηση , έστω και αναιτιολόγητη;
Με αυτή τη νοοτροπία μην απορούμε που οι αιτήσεις της Εκούσιας Δικαιοδοσίας προς τους Κτηματολογικούς Δικαστές για τη διόρθωση των πρόδηλων ή άλλων κτηματολογικών ανακριβών εγγραφών προσδιορίζονται στο Πρωτοδικείο Αθηνών τον Ιανουάριο του 2026. Ξέρουμε την αιτία:
Δεν απαντάμε στα πρόδηλα.
Όχι απορρίπτουμε αιτιολογημένα όπως ορίζει ο νόμος , ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΑΜΕ.
Γιατί έτσι γουστάρουμε!!
Έχουμε φτάσει στο σημείο για το απλούστερο πρόδηλο να ζητάνε δικαστική απόφαση δηλαδή μεταφέρουν τη δική τους υποχρέωση στα δικαστήρια. Έτσι γεμίζουν τα πινάκια και ζητάμε να διοριστούν περισσότεροι δικαστές όταν έχουμε την μεγαλύτερη αναλογία δικαστών προς 100.000 κατοίκους σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Αποδοτικότητα της Δικαιοσύνης ( ενδεικτικά Ελλάδα 29,3 – Γερμανία 24,3 Γαλλία 10,7 – Αγγλία 3,6 – Δανία 6,7 )
Για να είμαστε δίκαιοι το φαινόμενο αυτό δεν είναι περιορισμένο στα όρια ενός ή περισσοτέρων του ενός κτηματολογικών γραφείων, είναι ο κανόνας για την πλειοψηφία των προϊσταμένων των κτηματολογικών γραφείων. Οι λόγοι πολλοί: Η μετατροπή από τη μία νύχτα στην άλλη των υποθηκοφυλάκων σε προϊστάμενους κτηματολογικών γραφείων με την παροχή αρμοδιότητας να ασκούν έλεγχο νομιμότητας στις προς καταχώριση πράξεις ( που δεν είχαν με το καθεστώς των υποθηκοφυλακείων) τους μετέτρεψε από καταχωρητές πράξεων σε οιονεί κτηματολογικούς δικαστές.
Ήταν έτοιμοι; Προφανώς όχι. Άλλοι από προσωπική ανεπάρκεια , άλλοι από ανασφάλεια , άλλοι από συνειδητή φυγοπονία. Μικρή σημασία .
Αν σε αυτόν τον παράγοντα προσθέσουμε την έλλειψη προσωπικού, την ανυπαρξία νομικής υποστήριξης και την έλλειψη κεντρικής καθοδήγησης από τον Φορέα τότε έχουμε μία εξήγηση για τους λόγους που παρατηρούνται αυτά τα φαινόμενα που καταλήγουν τελικά σε αρνησιδικία. Υποτίθεται ότι οι θέσεις αυτές θα καταλαμβάνονταν μετά από διαγωνισμό . Δεκαπέντε χρόνια μετά δεν έχει γίνει ούτε ένας διαγωνισμός για την τοποθέτηση προϊσταμένου σε κτηματολογικό γραφείο και όσες θέσεις έχουν κενωθεί λειτουργούν εκ των έσω με αναπληρωτές και συμβολαιογράφους !!
Κάτι τελευταίο για να μην αδικούμε κανένα: Και αυτός ο κανόνας , όπως όλοι οι κανόνες, έχει τίς ελάχιστες εξαιρέσεις φιλότιμων προϊσταμένων που κόντρα σε όλα τα παραπάνω προσπαθούν να λύσουν προβλήματα και όχι να τα στέλνουν όλα στους κτηματολογικούς δικαστές. Δεν είναι πολλοί. Οι δικηγόροι που συναλλάσσονται με τα κτηματολογικά γραφεία ξέρουν πολύ καλά και τις δύο κατηγορίες που αναφέρουμε.
Αλλά , όπως είπαμε , είναι η εξαίρεση όχι ο κανόνας και τον κόσμο τον ενδιαφέρει ο κανόνας.
Ίσως θα άξιζε τον κόπο να καταρτισθεί μία λίστα αυτών των προϊσταμένων , όχι για κανένα άλλο λόγο αλλά για να τιμήσουμε τους ανθρώπους που κόντρα στο ρεύμα τιμούν την αποστολή και τα καθήκοντα που τους έχουν ανατεθεί.