Όταν πριν από 4 χρόνια αναφερόμουν στην Ελβετία και στο πρόγραμμά τους να δημιουργήσουν το κτηματολόγιο περιορισμών δημοσίου δικαίου δεν φανταζόμουν ότι κάτι αντίστοιχο είχε ξεκινήσει και στην Ελλάδα.
Τί είναι, όμως , ακριβώς , το Κτηματολόγιο Περιορισμών Δημοσίου Δικαίου; Όπως γνωρίζουμε η κτηματογράφηση περιορίζεται σήμερα στην καταγραφή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος κάθε γεωτεμαχίου και γενικά με τα εμπράγματα δικαιώματα τα οποία καταχωρούνται στα υποθηκοφυλακεία και ( σήμερα) στα κτηματολογικά γραφεία. Εκτός από τα εμπράγματα δικαιώματα, όμως, υπάρχουν και διάφοροι περιορισμοί που αφορούν το ακίνητο αλλά δεν αποτελούν εμπράγματα δικαιώματα και δεν καταχωρούνται στο κτηματολογικό φύλλο του ακινήτου . Αυτοί είναι οι περιορισμοί δημοσίου δικαίου οι οποίοι προβλέπονται με διοικητικές πράξεις, οι οποίες δεν καταχωρούνται αλλά επηρεάζουν το ακίνητο και θα πρέπει να γνωρίζει άμεσα ο ιδιοκτήτης. Τέτοιες πράξεις μπορεί να είναι
- Ο χαρακτηρισμός ενός γεωτεμαχίου ως χώρος αρχαιολογικού ενδιαφέροντος ή ενός κτίσματος ως διατηρητέου
- Ο χαρακτηρισμός ενός γεωτεμαχίου ως δασικής έκτασης
- Ο χαρακτηρισμός ενός οικοπέδου ως περιλαμβανόμενου στις Ζώνες υποδοχής συντελεστή δόμησης (ΖΥΣ)
- Ο χαρακτηρισμός ενός ακινήτου ως περιλαμβανόμενου στο δίκτυο NATURA ή στη συνθήκη RAMSAR
Αυτές οι πληροφορίες και πολλές ακόμη διοικητικές πράξεις που είναι διάσπαρτες σε διάφορες νομοθετικές διατάξεις θα πρέπει να σημειώνονται στο κτηματολογικό φύλλο του ακινήτου για να έχει ο πολίτης πλήρη και ολοκληρωμένη πληροφόρηση για το ακίνητό του
Με χαρά , λοιπόν, πληροφορήθηκα ότι το Υπουργείο Πολιτισμού προχώρησε στη συστηματική καταγραφή, τεκμηρίωση, ψηφιοποίηση και διαχείριση αρχαιολογικών, διοικητικών και γεωχωρικών δεδομένων που αφορούν στην πολιτιστική κληρονομιά της επικράτειας και στην ακίνητη περιουσία του ΥΠΠΟΑ και ότι αυτό πλέον είναι προσβάσιμο από τη διαδικτυακή Πύλη στη διεύθυνση https://www.arxaiologikoktimatologio.gov.gr/ . Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αντλήσουν πλήρη και έγκυρη πληροφορία για τυχόν δεσμεύσεις και περιορισμούς που υφίστανται βάσει της κείμενης νομοθεσίας σε περιοχές ή ακίνητα.
Σήμερα, αυτό το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) περιλαμβάνει περισσότερα από 18.000 μνημεία, 3.800 αρχαιολογικούς χώρους και ιστορικούς τόπους και 845 ζώνες προστασίας.
Αυτό που απομένει είναι αυτές οι πληροφορίες να διασυνδεθούν με το Εθνικό Κτηματολόγιο ( βλ. Πιερρακάκης ) και να καταχωρούνται σε ιδιαίτερο πεδίο του κτηματολογικού φύλλου ως Περιορισμοί Δημοσίου Δικαίου.